Bezpečnostní dveře Plzeň

Jak vybrat nové vchodové bezpečnostní dveře v Plzni?

Vchodové bezpečnostní dveře Next Plzeň

Na trhu dnes najdete vchodové bytové dveře od desítek dodavatelů. Jak si vybrat nové vstupní bezpečnostní dveře do bytu či domu, které Vás skutečně ochrání? Jaké parametry jsou pro bezpečnostní dveře skutečně důležité? Jak se nejlépe vyhnout podvodníkům a překupníkům?

1) Jakého zvolit dodavatele?

Zjistěte si o firmě maximum informací. Podívejte se do obchodního rejstříku a zjistěte, jaké má firma základní jmění, jestli není v exekuci a zda nevznikla před pár lety a chlubí se přitom dlouholetou tradicí. Podívejte se, jestli má firma zastoupení a servis dveří v dosahu Plzně.

Reklamace a servis by se pak mohly stát Vaší noční můrou. Internetové diskuze Vám mnoho informací neposkytnou, protože na nich většinou diskutují přímí nebo najatí pracovníci firem a snaží se manipulovat povědomím o trhu.

Nikdy pak svoje bezpečí nesvěřujte podomním obchodníkům!

2) Jakou zvolit montážní firmu?

Správná montáž je pro bezpečnostní vchodové dveře do bytu i domu zásadní a ovlivňuje jejich výslednou bezpečnost. Proto bezpečnostní protipožární dveře NEXT Plzeň montují vlastní zaměstnanci s prověřenou minulostí a zkušenostmi ze stovek a tisíců montáží.

Nechceme mít desítky montážních firem, u kterých bychom pak nebyli schopni ručit za bezúhonnost a schopnosti jejich zaměstnanců. Precizní montáž a rychlý a profesionální servis považujeme za zásadní součást výrobku, jakým jsou vstupní bezpečnostní protipožární dveře.

Proto považujeme za důležité poskytovat výhradně prověřené montážní služby.

3) Jak prověřit kvalitu dodávaných dveří?

Požadujte certifikáty přímo pro daný typ bezpečnostních dveří. Někteří výrobci si udělají bohužel jediný certifikát k jednomu typu dveří a pak ho přikládají k libovolným výrobkům, které se zrovna podaří levně dovézt. Nedopusťte také renovaci dveří nebo částečná vylepšení pomocí různých přídavných zámků či oplechování. Tato dílčí vylepšení skutečně na dnešní bytaře nestačí.

Snadno pak můžete dostat například prosklené dveře s certifikátem ke stejnému neprosklenému typu a to Vám mnoho bezpečí nepřinese.

V případě vykradení přes vchodové dveře do bytu i domu Vám potom pojišťovna neuhradí žádné škody.

4) Jakou bezpečnostní třídu zvolit?

Evropské normy znají 6 bezpečnostních tříd dveří.

Pro účely zabezpečení bytu, domu nebo firmy jsou nejvhodnější dveře 3. nebo 4. bezpečnostní třídy.

První a druhá třída poskytuje jen minimální ochranu a takové dveře lze překonat pouhým šroubovákem během krátké doby.

Naopak dveře 5. a 6. bezpečnostní třídy se běžně nepoužívají a mají jen speciální armádní či policejní použití.

 5) Jaký zvolit povrch dveří?

Vybírejte vždy dveře se sendvičovou konstrukcí, kdy jádro je ocelové a povrch tvoří silnější desky ze dřeva, MDF a podobných materiálů. Jen tak zajistíte, že vchodové bezpečnostní dveře mají dobrou zvukovou izolaci. Navíc získáte možnost výměny pouze povrchové desky v případě mechanického poškození.

Povrch dveří je třeba vybírat i podle prostředí, kde se dveře nacházejí. Pokud máte domácí mazlíčky, kteří rádi škrábou na dveře, je možno spodní část dveří opatřit ochranným nerezovým plechem.

Důležité je zvážit, zda se jedná o vstupní dveře exteriérové do rodinného domu či interiérové do bytu. U dveří namáhaných sluncem, deštěm a sněhem pak zvolte raději odolný povrch typu HPL.

6) Dveře do bytu? Jedině protipožární!

Je Vaší zákonnou povinností mít vstupní bytové dveře s požární odolností. Na tuto vlastnost si vyžádejte certifikát a zkotrolujte, že je na něm uveden přesný typ dveří, které jste zakoupili. Vstupní dveře do bytu firmy Next Plzeň vždy splňují platné požární certifikáty.

Každý byt je považován za požární úsek a Vaše bezpečnostní protipožární dveře chrání únikovou cestu ostatních obyvatel domu. Škody, které porušením této povinnosti můžete způsobit by nesplatili ani Vaši vnukové.

Nenechte se přesvědčit prodejcem, že můžete ušetřit pár stovek a neriskujte miliónové náhrady škod. Více se dočtete ve stanovisku Hasičského záchranného sboru.

7) Kolik zamykacích bodů zvolit?

Zkušenosti ukazují, že pro vysokou odolnost dveří postačuje 20 až 30 zamykacích čepů. Platí ale samozřejmě, že čím víc, tím lépe.

Doba, kdy bezpečnostní vchodové protipožární dveře do bytu měly 5 nebo 9 zamykacích bodů je pryč, protože jejich odolnost byla většině bytařů k smíchu.

Mnohabodové zamykání dokáže rozložit síly, které vznikají při páčení či heverování dveří, podobně jako deformační zóny u automobilu.

8) Stačí jeden nebo dva zámky?

Kvalitní hlavní zámek ovládá všechny zamykací body dveří, je jejich součástí a je chráněn v jejich konstrukci. Tomuto místu bezpečnostních dveří je věnována obvykle extrémní pozornost a ochrana speciálními kalenými prvky.

Přídavný zámek pak přinese jediné zamykací místo ke stávajícím dvaceti až třiceti bodům a pro nové bezpečnost dveří nemá žádný význam. Jeho použití je obvykle kontraproduktivní, protože uživatelé se mylně domnívají, že zamčením přídavného zámku jsou zabezpečeni. Celé dveře ale zamyká pouze hlavní zámek.

9) Zárubně – nové nebo původní?

Pokud jsou Vaše původní zárubně jednodílné, ocelové a jsou plně a zejména rovně zazděné nebo zalité do panelu, můžeme je použít pro vchodové bezpečnostní dveře do bytu. Pro vchodové dveře do domu jsou vhodnější nové zárubně s tepelnou izolací.

Náš technik Vám zdarma přeměří a posoudí jejich parametry a Vy tak můžete ušetřit dost peněz, času, prachu, rámusu a nepohodlí vůbec.

Dveře od fimy NEXT Plzeň jsou jediné testované a certifikované pro použití do původních ocelových zárubní. Pokud jsou ale Vaše zárubně nepoužitelné, nebo provádíte rekonstrukci či novostavbu, je lépe zvolit nové, bezpečnostní zárubně.

10) Jakou vložku a klíče?

Zámková vložka by měla být v bezpečnostní kategorii stejné nebo vyšší, než jsou dveře.

Požadujte vždy patentovou ochranu klíčů! Pokud ji vložka nemá, přidělá k ní náhradní klíče jakákoli klíčová služba a to nejen v Česku.

Proto používáme rakouské vložky EVVA, které mají nejen nejvyšší technickou úroveň na světě, ale i maximální ochranu klíčů. Vložky EVVA již roky vítězí v soutěžích lockpickerů a zámečníků a při jejich použití se nespletete a získáte vysokou ochranu a bezpečí pro Vaše vchodové dveře.