Bezpečnostní dveře Plzeň

Zastínění pomocí fólie na okna

protisluneční okenní folie na okna Next Plzeň

Letní vedra se stávají zásadním problémem jak v bytech, tak v kancelářích a jiných firemních prostorech. Teplota v interiéru se blíží třicítce, kdy se nedá doma přebývat, v noci spát a v zaměstnání pracovat. Možností, jak snížit teplotu, je několik. Pomůže klimatizace, protisluneční fólie nebo snad stropní ventilátor? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých řešení?

1) Klimatizace

Klimatizace je prověřené řešení, kterým zajistíte v interiéru požadovanou teplotu. Za všechno se ale platí. Nejúčinnější jsou tzv. splitové jednotky, jejichž výhodou je i nižší hlučnost (do 50 dB). Nevýhodou je vyšší pořizovací cena a složitější montáž.

Druhou možností jsou mobilní klimatizace. Ty se často používají jako provizorní řešení, teplý vzduch je odváděn hadicí, kterou musíte vystrčit z okna nebo ze dveří. Mají nižší účinnost a vyšší hlučnost.

Třetí variantou jsou klimatizace okenní. Nejsou  příliš estetické a z teplých zemí jistě znáte budovy obsypané těmito krabicemi. Ze všech klimatizací jsou nejlevnější, ale jsou velice hlučné a přímé foukání studeného vzduchu nebude vyhovovat všem osobám.

PLUSY                                                                                     MÍNUSY

+ rychlé a účinné vychlazení prostoru                               – nepříznivé zdravotní vlivy

+ možnost přitopení v zimě                                                 – vysoká pořizovací cena

– vysoká spotřeba energie, drahý provoz

– hlučnost klimatizačních jednotek

– menší či větší stavební zásah

– nutnost přívodu elektřiny a odvodu kondenzátu

– potřeba údržby

2) Protisluneční fólie

Protisluneční okenní folie NEXT Plzeň Vám po aplikaci na sklo zajístí zastínění oken a interiéru v horkých letních dnech. V případě použití reflexních fólií můžete okna nejen stínit, ale ochráníte si i svoje soukromí. Vhodné stínící fólie na okna Vám nahradí zastínění žaluziemi. Výhodné je zejména stínění střešních oken.

Pokud v létě trpíte přehříváním interiéru, nepříjemným oslňováním sluncem či máte zbytečně vysoké náklady na klimatizaci, jsou tu pro Vás externí protisluneční fólie na okna, kterými dosáhnete nejvyššího účinku. Tyto fólie se vyrábějí ve variantě reflexní a nereflexní, v různých úrovních zatmavení. Protisluneční fólie zajistí, aby maximum tepelné energie zůstalo za okny. Vhodnou volbou fólie dokážete v řadě případů zcela nahradit použití žaluzií, rolet a pod.

Pokud zvolíte instalaci reflexní stínící fólie, zajistíte si i soukromí ztížením průhledu ze strany, kde je větší množství světla. Zastínění oken fóliemi Vám i v horkém létě příjemně ochladí byt či kancelář.

Protisluneční folie na okna do NEXT Plzeň vyřeší Váš problém s přehříváním interiéru po většinu letních dní. Při dlouhotrvajícím vedru nebo extrémně teplých dnech jsou fólie vydatným pomocníkem klimatizací, kdy zásadně sníží jejich spotřebu energie.

PLUSY                                                                                     MÍNUSY

+ účinné snížení teploty interiéru o několik stupňů        – mírné snížení průchodu světla

+ snížení oslnění osob

+ snížení průchodu UV záření o cca 98%

+ snížení tepelných ztrát okny v zimě

+ ochrana před zvědavými pohledy

3) Stropní ventilátor, stolní ventilátor, stojanový ventilátor

Všechny druhy ventilátorů, jako prostředků zmírnění letních veder, jsou jen nouzová řešení. Ve skutečnosti teplotu v místnosti nesníží a jen zajistí trvalé proudění horkého vzduchu, které pocitově ochlazuje povrch našeho těla. Stropní ventilátory jsou obvykle kombinovány se svítidly, takže ušetříte za elektrické rozvody. Jejich nevýhodou je hlučnost a také trvalé proudění vzduchu nemusí každému vyhovovat. Stojanové ventilátory jsou pak krizovým řešením v kancelářích v posledních létech. Mnoho pracovníků u počítače potom každoročně odstoná svůj stolní ventilátor, namířený po celou pracovní dobu na hlavu.

PLUSY                                                                                     MÍNUSY

+ jednoduchá instalace (i stropní ventilátor)                    – nesnižuje teplotu, pouze pocitové vnímání tepla

+ nižší spotřeba energie než klimatizace                          – trvalý průvan

– hlučnost okolo 52 dB

– nižší, ale přece jen spotřeba energie

Existuje ideální řešení?

Ano, ideálním řešením je kvalitně zateplená stavba, která dlouho odolává prohřátí, okna opatřena externí protisluneční fólií a kvalitní splitová klimatizace s inteligentním řízením provozu. S takovou výbavou si nepochybně zajistíte příjemný domov nebo kancelář po 365 dní v roce. Stropní ventilátor je poněkud archaickým řešením, které spíš potěší milovníky retra či starých amerických filmů.